PSK PSK Bulten KOMKAR Roja Nû Weþan / Yayýn Link Arþiv
Dengê Kurdistan
PSK
PSK Bulten
KOMKAR
Roja Nû
Weþan/Yayýn
Arþiv
Link
Pirs û Bersiv
Soru - Cevap
Webmaster
 
 
 

Pressmeddelande från folkpartiet liberalerna i riksdagen 06-10-20

Fredrik Malm frågar migrationsministern:
Tydliggör kurdiska flyktingars rätt

- Det finns stor risk att kurder från Turkiet som avvisas och utvisas från Sverige blir gripna och utsätts för omänsklig behandling, när de är tillbaka i Turkiet.  

Jag menar att det är viktigt att Sverige tar hänsyn till skyddsbehov och inte låter flyktingar som riskerar förföljelser i hemlandet utvisas.

Det säger Fredrik Malm (fp), riksdagsledamot, som på fredagen lämnar en skriftlig fråga till migrationsminister Tobias Billström. Frågan gäller vilka åtgärder regeringen vidtar för att tydliggöra kurdiska flyktingars rätt att få flyktingskap i Sverige om de riskerar hot och förföljelser i Turkiet?

- Sedan Turkiet fick klartecken för förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap har praxis ändrats vad gäller flyktingskap från Turkiet. Allt fler kurder från Turkiet nekas idag asyl i Sverige. Som exempel kan nämnas att endast en av tio kurder från Turkiet har beviljats flyktingstatus i Sverige de senaste åren.

- Förföljelserna av kurder i Turkiet är fortfarande utbredd och systematisk. I år har nya oroligheter brutit ut i landets kurdiska delar. Trots EU-förhandlingar pågår en rad rättsprocesser mot kurdiska politiker för att de brutit mot lagstiftning som förbjuder påståendet att det existerar minoriteter grundade på etniska, språkliga eller regionala grunder, säger Fredrik Malm (fp).

Fredrik Malm, riksdagsledamot (fp)

0703-04 46 41, fredrik.malm@riksdagen.se

Mikael Persson, pressekreterare (fp)

0708-54 90 65, mikael.persson@riksdagen.se

  
PSK Bulten © 2006